Три от четири държави ще бъдат с намалена раждаемост през 2050

...
Три от четири държави ще бъдат с намалена раждаемост през 2050
Коментари Харесай

Всяка трета държава с намалена плодовитост през 2050 г.

Три от четири страни ще бъдат с понижена раждаемост през 2050 година, заяви Пи Ей Мидия/ДПА, базирайки се на научно проучване. 

Причината за намаляването на популацията ще бъде спад на коефициента на плодовитост.

До 2100 година повече от 97 % от страните - 198 от 204, ще имат равнища на фертилност под нужното за оцеляване на популацията.

Изследването е оповестено в сп. " Лансет ". Анализът е на Института по здравни измервания и оценка във Вашингтон. Според него в края на века в Субсахарска Африка ще се ражда всяко второ дете на планетата. 

Коефициентът на плодовитост в Западна Европа през 2050 година ще бъде 1,44, а през 2100 година - 1,37. Във Англия този знак през 1950 година е бил 2,19, през 1980 година - 1,85, а през 2021 година - 1,49. За да се задържи актуалното равнище на популацията без забележителна имиграция, е нужен коефициент, еднакъв на 2,1. През 2050 година плодовитостта във Англия ще бъде 1,38, а през 2100 - 1,30. Според проучването това би представлявало съществено предизвикателство за икономическия напредък поради отслабването на работната мощ и застаряващото население. 

В страните с невисок коефициент на плодовитост ограничения като отпуск за гледане на дете, безвъзмездни грижи за деца, повече права на родителите на работното място могат да съставляват дребен тласък за увеличение на раждаемостта. Въпреки това обаче равнищата ще останат прекомерно ниски. 

Д-р Наталия В. Бхатачарджи от Училището по медицина към Вашингтонския университет, която е съавтор на проучването, сподели, че бъдещите трендове за равнищата на плодовитост и броя на живородени деца ще трансформират международната стопанска система и салдото на силите, както и че ще е нужна метаморфоза на обществата. 

Според разбора Нигер ще бъде с най-високия коефициент на плодовитост през 2050 година - пет деца на една жена. Този коефициент обаче може да спадне до 2,7, в случай че бъдат реализирани задачите за всеобщо обучение. 

Южна Корея ще има най-ниския сходен знак в средата на сегашния век - 0,82 деца на жена. 

Световният коефициент на плодовитост спада през последните 70 години - от близо 5 деца на жена през 1950 година до 2,2 деца на жена през 2021 г. 

Учените предизвестяват, че за опазване на коефициента на плодовитост са нужни политики, подкрепящи хората, които желаят да имат деца. Отворените за имигранти граници ще бъдат значими за опазване на икономическия напредък. Субсахарска Африка има витален запас, който липсва на застаряващите общества - младо население. 

Обезпокоително е това, че в подтекста на наклонността към понижаване на популацията и неналичието на ясни решения някои страни употребяват драконови ограничения за ограничение на репродуктивните права, сподели доктор Бхатачарджи. Задължително е правата на дамите да бъдат предпазени и те да бъдат подкрепяни в желанието си де имат деца, както и да не престават кариерното си развиване, добави тя. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР